Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Kvtes.fi on toiminut suomalaisten kuntatyöntekijöiden tiedonlähteenä vuodesta 2010. Palvelua käyttää valtaosa Suomen kuntatyöntekijöistä. Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ILMAN REKISTERÖITYMISTÄ. Kysymykset ovat julkisia kaikille, mutta voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä. Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, myös se näkyy kaikille (sähköpostiosoitettasi ei julkaista).

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Osittainen hoitovapaa ja työpäivät viikossa -ongelma

Hei, tarvitsisin pikaista vastausta tähän tilanteeseen: Jäin osittaiselle hoitovapaalle viime perjantaina, ja viikkotyöaikani on nyt 29,24 h eli 80%. Jätin työnantajalle hakemuksen aikanaan 4 -päiväiselle työviikolle, jossa sama työaika eli 80 %, eli olisin vakituisesti tehnyt ma-to niinsanotut normaalit työpäivät, kuin olisin kokoaikaisesti töissä ma-to. Kuitenkin työnantaja korjasi omatoimisesti hakemuksen eteenpäin meneväksi niin että siihen merkittiin 5 työpäivää viikossa. Tämän sanottiin olevan vain tekninen juttu kellokorttisysteemin vuoksi. Jouduin nyt osittaisen hoitovapaan alussa olemaan poissa omasta sairastumisestani johtuen ma-ti, joilta päivät saldolaskennallisesti ovat 5h 53 min pitkiä. Tästä käytännöstä ei etukäteen minulle kerrottu, ja se johtaa pahaan ongelmaan työajan kanssa, sillä olen jo sopinut päivähoitopaikan kanssa kahdestas lapsestani, että hoidan heitä perjantait kotona aina osittaisen hoitovapaan loppuun saakka. Ongelmana siis, että minun pitäisi tehdä saadakseni tuo työtuntimäärä 29,24 h /vko täyteen, nyt sairastumiseni vuoksi sekä ke että to yhteensä reilusti yli 8 h päiviä. Mikä on mahdotonta koska minun tulee hakea lapset päiväkodista ajallaan. Mielestäni tässä on työnantaja tehnyt väärin siinä, että he korjasivat hakemuksen 5- päiväiseksi lähtökohtana se, että kellokortti / saldojärjestelmä on joustamaton, sanoen kuitenkin että kyseessä on vain tekninen juttu, ja että kaikki toimii työajan ja liukuma-aikojen sekä saldonkertymisten suhteen normaalisti niinkuin aiemmin, jos teen sen 4 täyttä päivää viikossa säännöllisesti. 5-päiväisen työviikon osittaisen hoitovapaan sopimuksen vuoksi minulle tulee kohtuuttomia tilanteita tuon sairauspoissaolon saldokäytännön vuoksi, ja se johtaa eriarvoiseen tilanteeseen muiden työntekijöiden suhteen, jolloin koen että oikeuksiani tasavertaisena työntekijänä poljetaan vain kellokorttijärjestelmön joustamattomuuden vuoksi. Tilanne on kestämätön. Onko minulla oikeus vaatia osittaisen hoitovapaan sopimus korjattavaksi 4:n työpäivän mittaiseksi, kun työaika-asioista ei riittävällä selkeydellä kerrottu minulle etukäteen?
aihealueelle Lomat ja vapaat 3 vuotta sitten
eriarvoinen työntekijä?
Kysytty 3 vuotta sitten
eriarvoinen työntekijä?
Puhu esimiehesi kanssa. Et varmaankaan ole kuntanne ensimmäinen osa-aikainen työntekijä, jolla on liukuva työaika, ja joka tekee työtä alle 5 pv/vk . Ota selvää, miten teillä on aikaisemmin menetelty osa-aikaeläkelaisten, osittaisella sairauslomalla olevien ja osittaisella hoitovapaalla olevien kanssa. Työnantaja ei voi muuttaa työntekijän virka/työvapaahakemusta yksipuolisesti, vaan hakemus pitää hylätä tai työntekijää pitää ennen päätöksentekoa neuvoa, miten hakemus tehdään, jotta se menee läpi. Siis jos hakemuksessasi luki työpäivät ma-to, niin joku on oikonut päätöksenteossa. Kannattaisi pyytää luottamusmiestä apuun.
EM
Vastattu 3 vuotta sitten
EM

Hei, kiitos nopeasta vastauksestasi! Tässä välissä on selvinnyt, että muillakin on ollut ongelmia samassa tilanteessa ja myös että käytäntö on ollut noin pari vuotta samanlainen. Kuitenkaan minua ei tästä asiasta neuvottu selkeästi ja sairauspoissaolojen vaikutuksesta edellä mainittuun "velkasaldotilanteeseen" ei kerrottu mitään. Lisäksi tosiaan tuo hakemus muutettiin yksipuolisesti, hakemuksessa oli alunperin haettu samaa viikkotyötuntimäärää välille ma-to, ja minulta onneksi löytyy dokumentti tästä haetusta ja oma varmistamiseni sähköpostitse, eli kirjallinen näyttö aikomuksestani on. Harmi vain että se on jo allekirjoitettu aiemmin, kun en tiennyt miten vaikuttaisi. Mutta jos ei kerrottu nyt myöhemmin esiin tulleista vaikutuksista, niin ei liene laillista? Olen tästä yhteyksissä luottamusmieheen. Kiitos vielä!
eriarvoinen työntekijä
Vastattu 3 vuotta sitten
eriarvoinen työntekijä

Hei, KVTES käsittelee ainoastaan viikkotyöaikaa ja niin että viikossa on 5 arkipäivää. Jos viikkotyöaikasi 29:24 ja olet tästä 2 arkipäivää poissa jää viikkotyöajaksi 17:38. Eli siitä viikkotyöajasta sinulle maksetaan sillä viikolla palkka. Se, miten työaikasi järjestetään viikolla ja miten vajaaksi jäävät tunnit käsitellään sairauspoissaolon osuessa kohdalle, olisi pitänyt neuvotella jo siinä vaiheessa kun sovitte osa-aikaisuudesta. Samoin kuin se, miten vapaapäivällesi osuva sairastuminen vaikuttaa työaikaan. Jos teillä jokainen poissaolo käsitellään 5:53 tunnin pituisena, niin silloin saat vapaapäivällesi osuvasta sairauspäivästä puolestaan plussaa kertymään sen 5:58. Eli sillä viikolla työaikasi on alkuviikon osalta sen verran lyhyempi. Tämän takia meidän talossa on sovittu että jokainen päivä on tuon 5:58 ja kaikilla työntekijöillä on liukuva työaika. Näin työpäivän ja vapaapäivän poissaolot kuittaavat toisensa pidemmällä aikavälillä, eikä tule stressiä jos yhdellä viikolla työaika ei täytykään.
x
Vastattu 3 vuotta sitten
x