Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Kvtes.fi on toiminut suomalaisten kuntatyöntekijöiden tiedonlähteenä vuodesta 2010. Palvelua käyttää valtaosa Suomen kuntatyöntekijöistä. Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ILMAN REKISTERÖITYMISTÄ. Kysymykset ovat julkisia kaikille, mutta voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Vajaat tunnit kuukausipalkkalaisella?

Henkilöllä on kuukausipalkka ja työsopimuksessa on määritelty yleistyöaika ja viikkotyöaika 38,75 tuntia, täysiaikainen työ. Työnantajalla ei ole ollut tarjota täysiä viikkotunteja, vaan töitä on todellisuudessa ollut vähemmän. Miten tällöin palkanmaksu - maksetaanko koko kuukausipalkka vai onko kunnalla oikeus vähentää palkasta tekemättömät tunnit?
aihealueelle Palkka vuosi sitten
Heidi
Kysytty vuosi sitten
Heidi
Työnantaja voi yksipuolisesti osa-aikaistaa sinut tai lomauttaa sinut osa-aikaisesti, jos siihen on taloudelliset ja tuotannolliset syyt, elikkä jos koko kunnasta ei löydy mistään sinulle tunteja täyteen työaikaan saakka. Lataa netistä Kunnallisen esimiehen työsuhdeopas https://www.kt.fi/publications/2015-11 ja lue sieltä 5 luku Työsuhteen muuttaminen osa-aikaiseksi tai ota pikaisesti yhteyttä luottamusmieheen. Jos suostut vapaaehtoisesti lyhentämään työaikaasi, niin olet sitten osa-aikatyöntekijä ja ja saat osa-aikaisen palkkaa.
Lilli
Vastattu vuosi sitten
Lilli

Osa-aikaistamisesta ei ole ollut mitään puhetta. Työsopimus on tehty kunnan kanssa ja kunta maksaa palkan, mutta hän työskentelee ulkopuoliselle taholle eikä kunnan omissa tehtävissä. Kyseinen taho on luvannut täydet tunnit, mutta kuitenkaan niitä ei ole ollut. Tässä tapauksessa siis vaikea sijoittaa muihin kunnan tehtäviin osaksi päivää. Lisäksi työajat ovat olleet usein iltaisin ja viikonloppuisin, vaikka alunperin piti olla arkipäivätyö. Työsopimuksessa ei ole määritelty kellonaikoja. Onko mahdollista että tekemättömät tunnit vähennetään muutenkin pienestä kuukausipalkasta?
Heidi
Vastattu vuosi sitten
Heidi

Et voi mitenkään luottaa tuntemattomaan nettikirjoittajaan, mutta vastaa silti, että ei sitä palkkaa niin vain voi vähentää. Työsopimukset tehdään noudatettavaksi! Ao. työntekijän työajan, palkan ja muiden työsuhteen ehtojen tulee olla solmitun työsopimuksen, työehtosopimuksen ja lakien mukaisia. Työntekijälle pitää vahvistaa työvuoroluettelo noudattaen työehtosopimusta ja työaikalakia. Jos lakeja ja sopimuksia ei noudateta, työntekijä pyytäköön apua ammattiliitostaan. Jos hän ei ole liittynyt ammattiliittoon, niin ohjeita saa työsopimuslakia valvovalta viranomaiselta http://www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/yhteystiedot. Tämä mainitsemasi ulkopuolinen taho tietänee, kuka kunnassa voi häntä opastaa, että sopimuksia ja lakeja noudatetaan.
Lilli
Vastattu vuosi sitten
Lilli