Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Kvtes.fi on toiminut suomalaisten kuntatyöntekijöiden tiedonlähteenä vuodesta 2010. Palvelua käyttää valtaosa Suomen kuntatyöntekijöistä. Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset ovat julkisia kaikille, mutta voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä. Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille myös Googlen hakutuloksissa (sähköpostiosoitettasi ei julkaista).

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Vuosiloman käyttö opintovapaaseen

Hei,

Opiskelen työn ohessa sairaanhoitajaksi. Työnantajani kannustaa kovasti opinnoissa. Viimeisin kannuste oli, että opintovapaaseen on käytettävä kaikki jäljellä olevat vuosilomapäivät. Eli kun käytän kesälomaan 25päivää ja jää 13 käyttämättä... Tulee ne käyttää nyt syksyn työharjoitteluun ja loppu aika hakea opintovapaaksi. Eihän tässä oo järkeä. Sit olen lopun vuotta ilman lomaa. Ja keväällä taas käytän kaikki lomapäivät harjoitteluun ja olen lopun vioden ilman lomaa? 

aihealueelle Lomat ja vapaat vuosi sitten
Anne
Kysytty vuosi sitten
Anne

Opintovapaa-asetus 3 §
Opintovapaan perusteeksi hyväksyttävä, opintovapaalain 5 §:ssä tarkoitettu koulutus tai opiskelu voi käsittää:
1) opetuksen seuraamista;
2) opetussuunnitelmiin kuuluvaa ohjattua käytännön harjoittelua; …

 Et kerro, missä asemassa olevaa henkilöä tarkoitat työnantajalla, etkä sitä mahtuuko haluamasi opintovapaa-aika siihen kahteen vuoteen, joka sinun on oikeus saada opintovapaata.

Työnantaja ei voi kieltää työntekijää käyttämästä oikeuttaan opintovapaaseen, jos opintovapaan ehdot täyttyvät. Opintovapaasi ajankohtakaan ei ilmeisesti aiheuttaisi tuntuvaa haittaa työnantajan toiminnalle, jolloin työnantaja voisi siirtää opintovapaata.

Jos sinulla on vielä kahdesta vuodesta käyttämätöntä aikaa ja jos "kannustava" työnantajan edustaja on sellainen, joka ei päätä opintovapaan myöntämisestä, niin älä välitä, vaan hae opintovapaasta juuri siksi ajaksi kuin harjoittelu ja opiskelu kestää ja toimita hakemus sinne, minne kunnan ohjeiden mukaan pitää.

Jos kyseessä on päättäjä, tarvitset neuvoja jolta kulta, joka tuntee opintovapaata koskevan lainsäädännön. Sellainen löytyy kunnasta ja liitosta. Luottamusmies tietää.

 Linkki kunnille tarkoitettuun ohjeeseen https://www.kt.fi/sopimukset/kvtes/virka-ja-tyovapaat

Josjos
Vastattu vuosi sitten
Josjos