Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Kvtes.fi on toiminut kuntatyöntekijöiden tiedonlähteenä vuodesta 2010.

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset ovat julkisia kaikille, mutta voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä. Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille myös Googlen hakutuloksissa (sähköpostiosoitettasi ei julkaista).

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Päiväkodin työtekijän lepotauko

Kvtes:issä lukee että Jos vuorokautinen työaika on kuutta tuntia pitempi eikä viranhaltijan/ työntekijän työpaikalla olo ole työn jatkumisen kannalta välttämätöntä, hänelle on annettava työvuoron aikana vähintään puolen tunnin lepoaika (ruokailutauko), jota ei lueta työaikaan ja jonka aikana viranhaltija/työntekijä saa esteettömästi poistua työpaikalta.

Mutta kun kysyin työkavereilta niin ei saa poistua paikalta?
Mikä näistä on totta? Saako poistua vai eikö saa?

Esimies ei ole luotettava niin en häneltä halua kysyä. 

Kysymyksen lähetti aihealueelle Työaika 2 vuotta sitten
Hopeinenkuu
Kysytty

Tykkää kysymyksestä Facebookissa tai jaa se sosiaalisessa mediassa.

Luulisi että saisi poistua paikalta kun lapset nukkuu päiväunia ja siellä on joku huoneessa valvomassa. Silloin minulla on ~1h tauko.

Hopeinenkuu
Vastattu

OAJ vastaa kysymykseesi. Se pätee muihinkin kuin lastentarhanopettajiin:

Pääsääntönä on, että päivittäinen vähintään puolen tunnin mittainen ruokatauko annetaan kaikille. Aikaa ei lueta työaikaan ja sen aikana henkilö saa esteettömästi poistua työpaikalta. Mikäli työtehtävät edellyttävät tauotonta paikalla oloa ja/tai työtehtävien laadun vuoksi lepotaukoa ei voida järjestää, annetaan mahdollisuus aterioida työaikana työpaikalla. Tätä viimeksi mainittua sopimuskohtaa noudatetaan yleensä kaikissa päiväkodeissa.

Päiväkodissa pitää koko sen toiminta-ajan olla asetuksen mukainen henkilöstömäärä. Päivähoidon toiminnan sujuvuuden ja päivähoitoasetuksen henkilöstömitoitussäädösten vuoksi henkilökunnalle annetaan mahdollisuus ruokailla työaikana työpaikalla.

https://www.oaj.fi/tyoelamaopas/tyoaika/paivakodit/ Ruoka-aika ja valvontaruokailu

Sinulle ei ehkä ole työaikaan kuulumatonta puolen tunnin ruokailutaukoa joko työtehtäviesi laadun tai riittämättömän henkilöstömitoituksen takia. Kysy esimieheltäsi syytä ja tarvittaessa luottamusmieheltä.

Työaikana ruokailussa on "etujakin". Työpäivän kokonaispituus on puoli tuntia lyhyempi, jos välissä ei ole työaikaan kuulumatonta ruokailutaukoa. Jos valvoo lasten ruokailua ja syö samalla samaa ruokaa, niin ravintoedun verotusarvo on vain n. 4 €.

LL
Vastattu