Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Kvtes.fi on toiminut kuntatyöntekijöiden tiedonlähteenä vuodesta 2010.

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset ovat julkisia kaikille, mutta voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä. Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille myös Googlen hakutuloksissa (sähköpostiosoitettasi ei julkaista).

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Vuosilomakertymä, lyhyt työsuhde

Olen määräaikaisessa työsuhteessa 2.12.2019 alkaen ja näin lomanmääräytymiskuukausia 31.3.2020 kertyy neljä.

KVTES-taulukon mukaan näistä kertyy seitsemän lomapäivää. Vuosilomalain mukaan kertymää pitäisi tulla 8 päivää (2/kk). Palkanlaskenta selittää tätä asiaa sillä, että kunnallisella puolella lauantait eivät kuluta lomapäiviä. Ymmärrän toki, että yhtäjaksoisena lomana sekä yksityisellä että kunnallisella puolella näillä lomankertymiskuukausilla voisi lomailla yhden viikon ja kaksi päivää.

Sitä en ymmärrä, että kuinka sääntö, että lauantaipäivät eivät kuluta lomaa, vähentää lomakertymää pienemmäksi kuin vuosilomalaissa määrätään.

Osaisiko joku vastata tähän tai laitta linkkiä?

-kulttuuripätkä

Kysymyksen lähetti aihealueelle Lomat ja vapaat vuosi sitten
Aulis
Kysytty

Tykkää kysymyksestä Facebookissa tai jaa se sosiaalisessa mediassa.

Kunnan vuosilomapäivien laskeminen työpäivinä (ma-pe) eikä vuosilomalain mukaan arkipäivinä (ma-la) muuttui viime vuosituhannen vaihteessa. Sitä perusteltiin mm. lomapäivien laskemisen yksinkertaistumisella, kun ei tarvinnut kikkailla lauantaipäivien kanssa. Silloin kirjattiin KVTES:iin että viranhaltijoiden ja työntekijöiden vuosiloman pituus on aina vähintään vuosilomalain mukainen (IV luku 5 § 3 mom.). 

Lomakorvaus työsuhteen päättyessä on kunnalla vähintään yhtä suuri kuin vuosilomalain mukaan laskettuna. Kunnalla yhden päivän lomakorvaus lasketaan jakamalla varsinainen kk-palkka luvulla 20,83. Vuosilomalain jakaja on 25.

Esim. jos kk-palkka on 2000 €, niin kunnan 7 päivän lomakorvaus on 7×2000÷20,83=672,11 € ja yksityisen 8 päivän lomakorvaus 8×2000÷25=640 €.

KVTES:n lomarahapykälä on edullisempi kuin useimmilla yksityisillä aloilla. 

Linkkejä (vaikka ovat hoitajien sivuilta, pätevät myös muille)

https://www.superliitto.fi/tyoelamassa/vapaat-ja-lomat/vuosiloma/

https://www.tehylehti.fi/fi/tyoelama/nain-lomasi-kertyy

 

Kati
Vastattu