Jos sinulla on epäselvyyttä palkassa, niin kysy esimieheltä tai palkanlaskennasta, miksi sinulle on maksettu sellaista palkkaa ja kysy minkä pykälän perusteella. Sitten puhu tarvittaessa luottamusmiehen kanssa tai soita liittoon.
Kun sijaisuus ei kestä täyttä kuukautta, niin siitä maksetaan joko päivä- tai tuntipalkkaa KVTES:n 2. luvun 19 §:n määräysten mukaan. Työsopimukseen voidaan silti kirjoittaa ko. tehtävän tehtäväkohtainen kuukausipalkka. Kuntien käyttämässä mallisopimuksessa ei ole edes tilaa muulle.
Tuntipalkkaa tehdyiltä tunneilta maksetaan silloin, jos sijaisuus kestää enintään 12 kalenteripäivää. Yleis- ja jaksotyöajassa tuntipalkka lasketaan jakamalla kk-palkka luvulla 163.
Päiväpalkka maksetaan kaikilta työsuhteen kalenteripäiviltä (myös vapailta), kun sijaisuus kestää vajaan kuukauden, mutta on kuitenkin pitempi kuin 12 kalenteripävää. Päiväpalkka lasketaan jakamalla kk-palkka kyseisen kuukauden kalenteripäivien määrällä. Jaksotyössä ja yleistyöajassa töitä joutuu tekemään keskimäärin 7 h 45 min päivässä, mutta enintään 38 h 45 min viikossa. Osa-aikatyössä palkka on yhtä monta prosenttia säännöllisen työajan palkasta kuin työaika on täydestä työajasta.
Jos sijaisuus sijoittuu kahdelle vajaalle kuukaudelle esim. huhti- ja toukokuulle, niin kummaltakin maksetaan päiväpalkkaa, esim. huhtikuun päiviltä jakaja on 30 ja toukokuussa 31.
Jos olet hoitovapaalla omasta työstäsi ja menen tekemään parin päivän keikan omalle työnantajalle, niin sinulle maksetaan siitä päiväpalkkaa, koska sinulla on olemassa oleva työsuhde, joka kestää yli 12 päivää.