Tervetuloa Kvtes.fi palveluun!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Perhevapailla kertyneet lomat

Hei! 

Olen ollut perhevapailla 2,5v. Nyt työnantaja ilmoitti, että tänä aikana kertyneet lomapäivät menee maksuun, tai hoitovapaa pitää keskeyttää ja kertyneet päivät pitää lomana takautuvasti syyskuussa 2020. En saa pitää lomapäiviäni palatessani tammikuussa töihin. Onko minun suostuttava tähän?

Kysymyksen lähetti aihealueelle Lomat ja vapaat 2 vuotta sitten
Henna Puuppo
Kysytty

Onko tässä kyse siitä, että vuosilomista päättävä henkilö ei ole keväällä huomannut, että sinulle on kertynyt vuosilomapäiviä 30.3.2020 päättyneenä lomanmääräytymisvuonna ollessasi äitiys/vanhempainvapaalla, ja nyt hän yrittää korjata erehdystä? Jos on kyse siitä, niin kannattanee käydä neuvotteluja siitä, miten erehdys on korjattavissa molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla, koska eihän vuosilomia voi määrätä takautuvasti. Jos olet liittynyt liittoon, niin pyydä luottamusmies hoitamaan neuvottelut.

 

Vuosiloman antamisesta 

  • Työnantaja määrää vuosiloma ajankohdasta (KVTES IV luku 7§) ja siitä on ilmoitettava pääsääntöisesti kuukautta ennen (10 §).
  • Ennen ajankohdan määräämistä työntekijälle on varattava tilaisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta, ja työnantajan on mahdollisuuksien mukaan otettava työntekijän toive huomioon määrätessään loman ajankohdan (9 §).
  • Vuosiloma voidaan antaa vanhempainvapaan ja hoitovapaan aikana (7 §). Silloin työnantaja keskeyttää myönnetyn vapaan vuosiloman ajaksi.
  • Vuosilomasta 65 % pitää antaa lomakaudella (7 §), mutta työntekijä ja työnantaja voivat sopia loman siirtämisestä myöhemmäksi (8 § 2 mom.)
  • Jos työntekijä on hoitovapaalla, eikä siirtämisestä ole sovittu, niin vuosiloma on annettava viimeistään lomavuotta seuraavana vuonna 30.4. mennessä (7 § 5 mom.)
  • Lomasta voi säästää 15 lomapäivää ylittävän osan. Säästämisestä pitää sopia työnantajan kanssa (12 §)

 

Ohjeita työnantajille https://www.kt.fi/sopimukset/kvtes/vuosiloma

kati
Vastattu