Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Lakisääteiset tauot

Hei

Aloitan uudessa työssä (KVTES) 31h/vko sopimuksella, neljänä päivänä viikossa, 7,75h/pvä, jatkossa 6,2h viitenä päivänä viikossa. Työnantaja väittää, että työpäivään kuuluu vain yksi 15min joutuisa ruokailu, oli päivän pituus tuon hieman yli 6h tai yli 7,5h. Työ ei ole luonteeltaan sellaista, etteikö työpaikalta voisi poistua. Mihin taukoihin olen oikeutettu? Eikö kuuden tunnin päivään kuulu yksi kahvitauko ja 7,5 ainakin yksi kahvitauko ja puolen tunnin ruokatauko?

Kiitos vastauksesta

Kysymyksen lähetti aihealueelle Työaika 2 vuotta sitten
Regina Vanamo
Kysytty

Pääsääntö on työaikaan kuulumaton päivittäinen lepoaika eli ruokailutauko, jonka aikana saa poistua työpaikalta. Se on annettava, jos vuorokautinen työaika on yli 6 h, mutta jos ruokatauon järjestäminen ei ole mahdollista toiminnallisista syistä, niin silloin ruokaillaan työajalla. 

"Viime kädessä työnantaja aina päättää, milloin kyse on sellaisesta tilanteesta, jossa ruokatauon järjestäminen ei ole mahdollista toiminnallisista syistä."  KT:n yleiskirje 2/2018 liite 2.

Jaksotyössä ruokaillaan pääsääntöisesti työajalla (15-20 min). Yleistyöajassakin voidaan ruokailla työajalla joissakin työpaikoissa. Esim. päiväkodissa se on yleistä.

Jos ruokatauko ei ole työaikaa, sen pituus on 30 min (joka pidentää työpäivää ?)

Kahvitaukoja on yksi. Se on 10 min ja työaikaa.

KVTES:n pykälät 3. luvun 25 § ja 26 §

https://www.tehylehti.fi/fi/tyoelama/liian-moni-hoitaja-ei-ehdi-tauolle-tilanne-kiristymaan-pain

teetauko
Vastattu