Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Ruokatauko työvalmiudessa

"Ruokatauko on aina työaikaa, jos työntekijä joutuu olemaan työvalmiudessa tai tavoitettavissa ruokatauon aikana" (mm. www.superliitto.fi)

Päteekö kv-tessissä sama? Jos on esimerkiksi vikapuhelin, mihin pitää vastata myös ruokatauolla ja usein myös ruokailu jää kesken kun vikaa lähdetään selvittämään ja korjaamaan? 

 

t. Lauri

Kysymyksen lähetti aihealueelle Työaika 2 vuotta sitten
Lauri Vuorikkinen
Kysytty

KVTES:n työaikaluku 25 § Päivittäiset lepoajat 1 mom.

Jos vuorokautinen työaika on kuutta tuntia pitempi eikä viranhaltijan/ työntekijän työpaikalla olo ole työn jatkumisen kannalta välttämätöntä, hänelle on annettava työvuoron aikana vähintään puolen tunnin lepoaika (ruokailutauko), jota ei lueta työaikaan ja jonka aikana viranhaltija/työntekijä saa esteettömästi poistua työpaikalta.

(...)

Jollei lepoaikaa voida virka- tai työtehtävien laadun vuoksi järjestää, viranhaltijalle/työntekijälle on annettava tilaisuus aterioida työpaikalla työaikana.

Lue koko pykälä https://www.kt.fi/sopimukset/kvtes/2020-2021/luku-3-tyoaika/lepoajat

Jos siis työnantaja on määrännyt, että on työaikaan kuulumaton ruokailutauko, niin silloin tauolla ei tehdä mitään työtehtäviä, ja ruokailutauot pitää järjestää niin, että kaikki eivät ole samaan aikaan tauolla, jolloin on joku vastaamassa puhelimeen. Työtehtäviin lähdetään sitten vasta tauon päätyttyä.

Yhteyttä luottamusmieheen!

Soppa
Vastattu