Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Yleistyöaika - lounas yhteistyökumppanin/asiakkaan kanssa

Yleistyöaika, ruokatauko (*30min) omaa aikaa, joka leimattava lounaalle lähtiessä ja sieltä poistuttaessa. Lounastauko on siis OMAA aikaa, voit käydä vaikka päiväkävelyllä tai asioilla tuona aikana, se on selvää.

Mutta miten tulkitaan sitä, kun menet asiakkaan/yhteistyökumppanin kanssa lounaalle? Tämä ei ole enää omaa aikaa, vaan kyseessä on samalla yhteistyöpalaverin pitäminen lounasajalla. Minun käsitykseni mukaan nämä on suoraan työaikaa, eikä suinkaan ulos-leimattavaa omaa lounasaikaa. Tähän saakka olen kuitenkin leimannut itseni lounaalle (lukemattomia kertoja), vaikka lounas on puhuttu jo työasioita ja itse ruokailun jälkeen pöytään on jääty suoraan jatkamaan neuvotteluja "omalla ajalla".

Onko tähän pykälää olemassa, tulkitaanko nämä yhteislounaat ulkopuolisten yhteistyökumppaneiden/asiakkaiden kanssa työajaksi?Tunno

Kysymyksen lähetti aihealueelle Muu aihe vuosi sitten
turhan tunnollinen?
Kysytty

Eihän nuo lounastapaamiset ole mitään työaikaan kuulumattomia ruokailutaukoja, koska teet silloin työtä. Ne pitää leimata kokouksiksi tms. työajaksi, vaikka niissä nautittaisiin samalla lounasta (et kertonut kuka lounaat maksaa). Päivittäisen lepoajan eli ruokailutauon voi pitää silloin ennen tai jälkeen asiakastapaamisen. KVTES:n III luvun 25 §:n määräyksen mukaan työnantajan on annettava sinulle työvuoron aikana vähintään puolen tunnin lepoaika (ruokailutauko), jota ei lueta työaikaan.

Keskustele esihenkilösi kanssa. Lue keskustelua varten työmarkkinalakimies Tarja Tuomisen Kuntatyönantaja-lehteen kirjoittamaa artikkelia, joka on yleistyöaikaa koskevin osin edelleen pätevä, vaikka onkin vanha. 

Esim.

Ruokailutauko on tarkoitettu lepo- ja virkistymistauoksi, joka on mm. työajan tehokkaan käytön kannalta ja työsuojelullisista syistä tarpeellinen. Tällöin henkilö voi pitää ruokailutauon ilman jatkuvaa häiriötä ja hän voi myös poistua työstä, työn äärestä ja työpaikalta. …

 Ruokailutauot voidaan myös järjestää porrastetusti ja vuorotellen niin, ettei siitä aiheudu keskeytystä työn kululle tai annettaville palveluille. ...

Ruokailutaukoa ei ole välttämätöntä määrätä pidettäväksi tiettynä kellonaikana, vaan voidaan menetellä niin, että se pidetään tiettyjen kellonaikojen välisenä aikana silloin, kun se on virka- tai työtyötehtävien kannalta tarkoituksenmukaisinta (esim. asiakkaiden tarpeisiin ja hoitoon perustuvat näkökohdat). Tällöin tarkan ajankohdan määrää esimies tai työntekijä itse. ...

Työnantajalla ja esimiehillä työnantajan edustajina on velvollisuus noudattaa virka- ja työehtosopimusten määräyksiä myös ruokailutauon antamisesta. ...

https://docplayer.fi/8190-Ruokailutauko-on-lepo-ja-virkistymistauko.html

Kati
Vastattu

Kiitos Kati vastauksestasi!

Tähän saakka kaikki työntekoon liittyvät kysymykset (juuri nämä työntekijän omia oikeuksia penäävät) on sivuutettu esihenkilön toimesta "liibalaaba-vastauksilla". Eli tämä asia täytyy vielä vielä ylemmäs tarkasteltavaksi. Meillä järjestelmä herjaa heti, jos lounasajan pitää (AINA omakustanteisesti) poiketen "sallitusta ruokataukoajankohdasta", saatika jos se on kokonaan jäänyt päivän mahdottoman kiireen vuoksi pitämättä. (Tuolloin järjestelmä vähentää todellisesta työajasta jokatapauksessa tuon 30min omaa aikaa olevan lounastauon, eli tehtyä ylityötä ei huomioida.

Alkaa vaikuttaa siltä, että asiaa täytyisi tarkastella työsuojeluvaltuutetun kanssa vähän laajemmin.


turhan tunnollinen?
Vastattu