Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Työaikaliukuma ja ruokatauko

Työnantajan mukaan liukuman puitteissa on oltava työpaikalla vähintään 5 h. Tämä on ihan ok. Mutta jos siis käyttää saldoja ja joutuu esim. iltapäivällä lähtemään niin, että työaika jäi vain viiteen tuntiin, niin tähän ei sitten kuulu kuulemma ruoka-aikaa (30 min). Mitä jos on pitänyt ruokatauon ja sitten iltapäivällä tulee tarve lähteä liukuman puitteissa, eikä kuusi tuntia töitä tule täyteen? Miten toimitaan?

Tuo plus-saldohan on kuitenkin jo aiemmin tehty eli kyse ei siis ole varsinaisesta lyhennetystä työajasta, vaan aiemmin tehtyjen työtuntien käytöstä... Miten tämä tulkitaan?

Työnantaja tulkitsee, että saldopäivinä ei ole oikeutta pitää lounastaukoa, mutta ei osaa vastata siihen, että mitä jos tarve lyhyemmälle työpäivälle tulee yllättäen?

 

Kysymyksen lähetti aihealueelle Työaika 5 kuukautta sitten
Saldottaja
Kysytty

Jos on pitänyt ruokailutauon ja sitten tulee äkillinen todellinen tarve lähteä töistä ennenaikaisesti, niin pyydetään esihenkilöltä lupa poistumiseen. Jos lupaa ei tule, ei poistuta.

 KVTES:n III luvun määräyksiä

  1. 32 § 1 mom.: Työnantaja määrittää liukuvassa työaikajärjestelmässä olevan kiinteän työajan, jonka aikana viranhaltijan/työntekijän on oltava työpaikalla …
  2. 32 §:n 2 mom.: Työaikaluvun 25 § 1 momentin mukainen päivittäinen lepoaika sijoitetaan kiinteän työajan keskelle …
  3. 25 § 1 mom.: Jos vuorokautinen työaika on kuutta tuntia pitempi eikä viranhaltijan/ työntekijän työpaikalla olo ole työn jatkumisen kannalta välttämätöntä, hänelle on annettava työvuoron aikana vähintään puolen tunnin lepoaika (ruokailutauko), jota ei lueta työaikaan ja jonka aikana viranhaltija/työntekijä saa esteettömästi poistua työpaikalta. Lepoaika voidaan viranhaltijan/työntekijän pyynnöstä antaa edellä mainittua lyhyemmissäkin työvuoroissa, ellei tehtävien järjestely ole esteenä. …

Lue pykälät kokonaan.

Elikkä työnantaja saa päättää, että ruokailutauon saa pitää vain, jos päivän työtunteja on yli 6 h. 

Jos olet liittynyt liittoon, soittele luottamusmiehelle. Voitte tarvita selkokielisiä sääntöjä.

kahvitauko
Vastattu