Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

raskaus- ja Vanhempainvapaan palkallisuus

Minua kiinnostaisi tietää millä tavalla "varsinainen palkka" määritellään tilanteessa jossa työntekijä on ollut osittaisella hoitovapaalla (vuoden ajan) jolloin tehnyt 60% työaikaa lapsen hoidon vuoksi ja perheeseen on syntymässä uusi lapsi jonka äiti on jäämässä palkalliselle raskaus ja vanhempainvapaalle 72pv (kriteerit täyttyvät).

Maksetaanko raskaus- ja vanhempainvapaan varsinainen palkka 100% mukaan vai 60% mukaan? Vai meneekö tuo esim. sen mukaan miten työajasta on sovittu ennakkoon, kuten jos työaika on 60% raskausvapaan alkuun saakka ja muuttuu takaisin normaaliin 100% juuri vapaan alkaessa, niin vapaan palkka on silloin täysi? Mutta jos työaika on sovittu jostain syystä etukäteen 60% vaikkapa raskausvapaan puoliväliin saakka (vaikka silloin ei työssä ollakaan), niin palkka tuolta alun raskaus - ja vanhempainvapaan ajalta olisi 60% työajan mukainen ja muuttuu täydeksi vasta kun työaika palaa sopimuksen mukaan normaaliin 100%? 

Lähinnä mietin että jos raskausvapaan ajankohtaa ei kovin tarkasti voi etukäteen määrittää pitkän ajan päähän (tai lapsi syntyy ennenaikaisesti) ja työaika on vapaan alkaessa vielä 60%, niin "häviääkö"  tämä osa-aikainen työntekijä silloin rahallisesti?

Kysymyksen lähetti aihealueelle Palkka 9 kuukautta sitten
Mariska
Kysytty

Työsopimuslain mukaan työntekijä voi perustellusta syystä keskeyttää osittaisen hoitovapaan noudattaen vähintään kuukauden ilmoitusaikaa. Uusi raskaus on tällainen syy. Kun osittainen hoitovapaa päättyy, niin osa-aikapalkkakin päättyy. Raskausvapaan palkka on alentamaton varsinainen palkka.

Ilmoitus osittaisen hoitovapaan keskeyttämisestä tehdään käytännössä haettaessa raskausvapaata vähintään 2 kk ennen raskausvapaan alkua.

https://www.kt.fi/sopimukset/ohjeet/kvtes/perhevapaat

https://www.ktlehti.fi/2016/1/tulkinta-osittaisen-hoitovapaan-keskeyttamisesta-muuttuu

100
Vastattu