Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

80% työaika ja miten sitä sovelletaan vajaisiin viikkoihin

Mulle on selvää 80% työaika siihen asti,kun työviikko on normaali päivätyössä 5 vrk eli otan joko päivät 6 tuntisena tai 1 päivän pois.Olen ajatellut tehdä 4 päiväistä työviikkoa. MUTTA miten päivä otetaan pois esim. jouluviikolla,kun työpäiviä on 3 tai muina vajaina viikkoina?Samalla laillako? Tai kun on lomalla kuukaudesta 2 viikkoa,niin jääkö päivä laskematta lomapäiväksi eli lomaa 10 päivää normaalissa työajassa,mutta 80%:lla lomapäiviä 8 ja ne 2 puuttuvaa siis vähennyksenä?
Kysymyksen lähetti aihealueelle Työaika 8 vuotta sitten
anne
Kysytty

Jos teet 30 tunnin viikkoa, niin yksi arkipyhä lyhentää viikkotyöaikaa 6 tuntia riippumatta siitä, oletko töissä 4 vai 5 päivää viikossa. Yhden arkipyhän viikolla joudut tekemään 24 tuntia. Kahden arkipyhän viikolla työaikasi on 18 tuntia. Sinulla voi olla silloin esim. 3 kpl 6 tunnin työpäiviä tai 2 kpl 9 tunnin työpäiviä. Jos teet normaalisti töitä 4 päivänä viikossa ja yksi päivä on vapaa, niin vuosilomaan lasketaan samassa suhteessa työ- ja vapaapäiviä. Elikkä kahden kalenteriviikon lomalla kuluu 10 lomapäivää. Vuosilomaluvun 6 §:n 3 momentissa on lisää esimerkkejä ja laskukaava.
saimi
Vastattu

En oikein ymmärtänyt vastausta. Mitä tämä tarkoittaa: "Jos teet normaalisti töitä 4 päivänä viikossa ja yksi päivä on vapaa, niin vuosilomaan lasketaan samassa suhteessa työ- ja vapaapäiviä." (En ole ikinä ollut niin pitkään töissä, että olisin saanut pidettyä lomaa, niin en ymmärrä ??. )

NaaNaNaaNaa
Vastattu

ESim. osa-aikaisen työntekijän viikkotyöaika on 30 tuntia. Hän tekee töitä 4 päivänä viikossa ma-to pe ollessa vapaa. Kun hän on lomalla koko kalenteriviikon, niin siinä kuluu 5 lomapäivää. Näin on määrätty KVTES:n IV luvun 6 § 3 momentissa.

Tavanomaisesta poikkeavat työaikajärjestelyt
3 mom.

Mikäli säännölliseen työaikaan kuuluvia työpäiviä on keskimäärin vähemmän tai enemmän kuin 5 kalenteriviikossa, vuosiloma-aikaan sisällytetään työ- ja vapaapäiviä samassa suhteessa kuin niitä muutoinkin on ja vuosilomapäivät kuluvat vuosiloma-aikana seuraavasti:

  1. Täydellä kalenteriviikolla on 5 vuosilomapäivää.
     
  2. Vajaalla kalenteriviikolla vuosilomapäiviä ovat vuosiloma-aikaan sisältyvät arkipäivät paitsi lauantai. Mikäli vuosiloma-aikaan sisältyvä lauantai tai sunnuntai tai molemmat olisivat olleet työpäiviä, ovat nekin vuosilomapäiviä. Vuosilomapäiviä voi kuitenkin vajaalla kalenteriviikolla olla enintään 4.

Kannattaa lukea myös soveltamisohjeet KVTES:sta.

Esimerkki
Vastattu