Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Kvtes.fi on toiminut suomalaisten kuntatyöntekijöiden tiedonlähteenä vuodesta 2010. Palvelua käyttää valtaosa Suomen kuntatyöntekijöistä. Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ILMAN REKISTERÖITYMISTÄ. Kysymykset ovat julkisia kaikille, mutta voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Uutta: Palkkataulukko päivitetty!

Päivitimme "Kuntasektorin kuukausipalkat ammateittain" -taulukkomme vuoden 2017 tietoihin. Kuntasektorilla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 2780 euroa vuonna 2017. Taulukkoon on myös lisätty havainnollistava vertailu vuoden 2016 tilastoihin. Katso kuinka oman ammattinimikkeesi palkka on kehittynyt.

Tutustu palkkataulukkoon tästä

Päivähoidon työntekijöiden tauot

Työaikamme on 7.39 / pv. Minkälainen tauko meille kuuluu työpäivän aikana? Kuuluuko jokin ruokatauko, mikäli ei syö valvonta-ateriaa, vaan omia eväitä? Entä kun tauko jää pitämättä useana päivänä viikossa palaverien yms. vuoksi?
aihealueelle Työaika 3 vuotta sitten
MillaMyy
Kysytty 3 vuotta sitten
MillaMyy

Tykkää kysymyksestä Facebookissa tai jaa se sosiaalisessa mediassa.

Yleistyöajassa on pääsääntönä se, että yli 6 tunnin työvuorossa työntekijälle pitää järjestää vähintään 30 min ruokailutauko, joka ei kuulu työaikaan ja jonka aikana työntekijä saa esteettömästi poistua työpaikalta. Silloin ei siis voi olla palavereja tms. Lisäksi kaikilla on 10 min kahvitauko, joka kuuluu työaikaan eli sen aikana ei voi poistua työpaikalta. Päiväkodissa ei kuitenkaan voi olla monta henkeä samaan aikaan em. ruokailutauolla, koska henkilöstön määrä pitää olla lain mukainen ja lasten ruokailua pitää myös valvoa. Jos ruokailutauon järjestäminen ei ole mahdollista, silloin on oikeus ruokailla työaikana. Tämä on työnantajan näkemys löytyy esim. Kuntatyönantaja-lehdestä. "Se, että työntekijä koulussa, päiväkodissa taikka lastenhuoltolaitoksessa, sairaalassa tai muussa hoitolaitoksessa työvuorossa ollessaan on määrätty osallistumaan valvojana tai ohjaajana ruokailuun ns. esimerkkiruokailijana, jolloin häneltä ei peritä ateriasta korvausta, ei välttämättä ole kannanotto siihen, voidaanko ruokailutauko antaa vai ei. Pelkkä ruokailun valvontatehtävä tai työskentely keittiössä ei oikeuta maksuttomaan ateriaan eikä ole peruste sille, ettei ruokailutaukoa voida antaa. Näissä tilanteissa ruokailutauko voidaan antaa esimerkiksi ennen lasten ruokailuhetkeä tai sen jälkeen." Lue lisää linkeistä ja ota yhteyttä luottamusmieheen.
elly
Vastattu 3 vuotta sitten
elly

Miten mahtaa olla tämä asia nyt 2 vuotta myöhemmin? Työskentelen päiväkodissa, mutta en syö talon ruokaa, vaan minulla on terveydellisistä syistä omat eväät. Valvon aina lasten ruokailua ja autan heitä tarvittaessa ruokailussa. Itse olen syönyt pikaisesti omat evääni usein palaverissa tai tehdessäni kirjallisia töitä. Tänään esimies ja kollega ehdottivat minulle, että alkaisin syödä evääni lasten kanssa heidän ruokailunsa aikana. Koen tarvitsevani sen pienen hengähdyshetken (15-20min.)hektisestä ja meluisasta lapsiryhmästä, joka minulla menee omien eväiden syöntiin. Miten on, voidaanko minut velvoittaa syömään evääni lasten ruoka-aikana, vai onko minulla lakisääteinen oikeus pitää pieni ruokatauko töiden lomassa?
Sisko
Vastattu 9 kuutautta sitten
Sisko

Pykälät eivät ole muuttuneet. Sinun kannattaisi pohtia asiaa luottamusmiehesi kanssa myös silta kantilta, että kohdellaanko sinua tasapuolisesti verrattuna muissa päiväkodeissa vastaavassa tilanteessa oleviin.
E-L
Vastattu 9 kuutautta sitten
E-L

Lisään vielä, että työnantajan tulkinta on oikea niin kauan kunnes osoitetaan, että ei ole. Et siis voi suoralta kädeltä kieltäytyä työnantajan määräyksestä. Kollegalla ei pitäisi olla mitään tekemistä asian kanssa.
E-L
Vastattu 9 kuutautta sitten
E-L

Mikäli työntekijä syö työn lomassa omat eväänsä samalla esim. kirjallisia töitä tehden, ei kellään pitäisi olla asiasta mitään valittamista. Etenkin kun työntekijä kuitenkin on lasten ruokailussa mukana auttamassa.
Mirjam
Vastattu 5 kuutautta sitten
Mirjam

Työehtosopimukset