Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Kvtes.fi on toiminut suomalaisten kuntatyöntekijöiden tiedonlähteenä vuodesta 2010. Palvelua käyttää valtaosa Suomen kuntatyöntekijöistä. Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset ovat julkisia kaikille, mutta voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä. Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille myös Googlen hakutuloksissa (sähköpostiosoitettasi ei julkaista).

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Päivähoidon työntekijöiden tauot

Työaikamme on 7.39 / pv. Minkälainen tauko meille kuuluu työpäivän aikana? Kuuluuko jokin ruokatauko, mikäli ei syö valvonta-ateriaa, vaan omia eväitä? Entä kun tauko jää pitämättä useana päivänä viikossa palaverien yms. vuoksi?
aihealueelle Työaika 5 vuotta sitten
MillaMyy
Kysytty 5 vuotta sitten
MillaMyy
Yleistyöajassa on pääsääntönä se, että yli 6 tunnin työvuorossa työntekijälle pitää järjestää vähintään 30 min ruokailutauko, joka ei kuulu työaikaan ja jonka aikana työntekijä saa esteettömästi poistua työpaikalta. Silloin ei siis voi olla palavereja tms. Lisäksi kaikilla on 10 min kahvitauko, joka kuuluu työaikaan eli sen aikana ei voi poistua työpaikalta. Päiväkodissa ei kuitenkaan voi olla monta henkeä samaan aikaan em. ruokailutauolla, koska henkilöstön määrä pitää olla lain mukainen ja lasten ruokailua pitää myös valvoa. Jos ruokailutauon järjestäminen ei ole mahdollista, silloin on oikeus ruokailla työaikana. Tämä on työnantajan näkemys löytyy esim. Kuntatyönantaja-lehdestä. "Se, että työntekijä koulussa, päiväkodissa taikka lastenhuoltolaitoksessa, sairaalassa tai muussa hoitolaitoksessa työvuorossa ollessaan on määrätty osallistumaan valvojana tai ohjaajana ruokailuun ns. esimerkkiruokailijana, jolloin häneltä ei peritä ateriasta korvausta, ei välttämättä ole kannanotto siihen, voidaanko ruokailutauko antaa vai ei. Pelkkä ruokailun valvontatehtävä tai työskentely keittiössä ei oikeuta maksuttomaan ateriaan eikä ole peruste sille, ettei ruokailutaukoa voida antaa. Näissä tilanteissa ruokailutauko voidaan antaa esimerkiksi ennen lasten ruokailuhetkeä tai sen jälkeen." Lue lisää linkeistä ja ota yhteyttä luottamusmieheen.
elly
Vastattu 5 vuotta sitten
elly

Miten mahtaa olla tämä asia nyt 2 vuotta myöhemmin? Työskentelen päiväkodissa, mutta en syö talon ruokaa, vaan minulla on terveydellisistä syistä omat eväät. Valvon aina lasten ruokailua ja autan heitä tarvittaessa ruokailussa. Itse olen syönyt pikaisesti omat evääni usein palaverissa tai tehdessäni kirjallisia töitä. Tänään esimies ja kollega ehdottivat minulle, että alkaisin syödä evääni lasten kanssa heidän ruokailunsa aikana. Koen tarvitsevani sen pienen hengähdyshetken (15-20min.)hektisestä ja meluisasta lapsiryhmästä, joka minulla menee omien eväiden syöntiin. Miten on, voidaanko minut velvoittaa syömään evääni lasten ruoka-aikana, vai onko minulla lakisääteinen oikeus pitää pieni ruokatauko töiden lomassa?
Sisko
Vastattu 3 vuotta sitten
Sisko

Pykälät eivät ole muuttuneet. Sinun kannattaisi pohtia asiaa luottamusmiehesi kanssa myös silta kantilta, että kohdellaanko sinua tasapuolisesti verrattuna muissa päiväkodeissa vastaavassa tilanteessa oleviin.
E-L
Vastattu 3 vuotta sitten
E-L

Lisään vielä, että työnantajan tulkinta on oikea niin kauan kunnes osoitetaan, että ei ole. Et siis voi suoralta kädeltä kieltäytyä työnantajan määräyksestä. Kollegalla ei pitäisi olla mitään tekemistä asian kanssa.
E-L
Vastattu 3 vuotta sitten
E-L

Mikäli työntekijä syö työn lomassa omat eväänsä samalla esim. kirjallisia töitä tehden, ei kellään pitäisi olla asiasta mitään valittamista. Etenkin kun työntekijä kuitenkin on lasten ruokailussa mukana auttamassa.
Mirjam
Vastattu 2 vuotta sitten
Mirjam

Miten nuo kahvitauot sitten päiväkodissa,ku muuten on yksi tauko,mutta jos syö lasten kanssa ryhmässä,ei ole ruokataukoa,niin eikö siinä tapauksessa voi pitää kahta kahvitaukoa? Ku muuten on koko ajan ryhmässä.
Päivi
Vastattu 2 vuotta sitten
Päivi

KVTES tuntee vain yhden kahvitauon. Ruokailu tapahtuu joko työaikana "joutuisasti" tai erillisellä työaikaan kuulumattomalla puolen tunnin ruokailutauolla, joka siis pidentää työpäivää 30 min. Päiväkodissa ruokailllaan yleensä työaikana.
Reija
Vastattu 2 vuotta sitten
Reija