Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Tältä sivulta tuoreimmat uutiset työehtosopimuksista. Uutiset tulevat RSS-syötteenä Yleisradiolta.

24.11.2022 Teollisuustyöntekijät ja kuljetusala hakevat mallia Saksan viiden prosentin palkankorotuksista – neuvotteluiden loppurutistus on alkanut

Teknologiateollisuuden palkkaneuvottelun tulos tulee heijastumaan muillekin aloille, Teollisuusliiton mukaan yli miljoonalle suomalaiselle.


24.11.2022 SAK:n Jarkko Eloranta vaatii työnantajilta solidaarisuutta: "Nyt on palkankorotusten aika"

Palkansaajien keskusjärjestöjohtaja vaatii ostovoimasopimusta, jolla palkkojen sivukuluja siirrettäisiin työntekijöiltä työnantajille.


14.10.2022 Teknologiateollisuuteen ei syntynyt sopua ensi vuoden palkankorotuksista – Teollisuusliitto irtisanoi työehtosopimukset

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan osapuolet ovat poikkeuksellisen kaukana toisistaan. Hänen mielestään työnantajan tarjous ei turvaisi riittävästi liiton jäsenten ostovoimaa.


04.10.2022 Hoitajien työkiistassa molemmat osapuolet väittävät voittaneensa – kysyimme asiantuntijoilta, kumpi on oikeassa, eivätkä hekään ole varmoja

Entinen valtakunnansovittelija Minna Helle pitää huolestuttavana, että sovun osapuolet eivät tunnu puhuvan lainkaan samasta sopimuksesta.


04.10.2022 Hoitajat toivovat palkkasovun edistävän työolojen kehittämistä: hoitoalaa vaivaavat opintojen keskeyttäminen tai työpaikan vaihto vähin äänin

Alan työllistymisvaihtoehdoista tulisi kertoa enemmän jo opintojen aikana ja työnantajien puolelta, sanoo Sanna-Maria Ahl Meilahden sairaalasta.


30.9.2022 Tuore selvitys maalaa Suomesta synkän kuvan ilman maahanmuuttajia – työministeri Haataisen mukaan onnistuminen vaatii yhteiskunnan avautumista

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mielestä ikääntyvän Suomen palvelut voidaan turvata ja yritykset voivat laajentua vain, jos Suomeen saadaan lähivuosina paljon lisää työntekijöitä ulkomailta.


22.9.2022 Pitkä kiista Teollisuusliiton ja Sievi Elementin välillä on ohi – työtaistelutoimenpiteet loppuvat

Kiistaa on käyty kolmen kuukauden ajan paikallisesta sopimuksesta. Teollisuusliitto ei hyväksynyt henkilöstön valitsemaa luottamushenkilöä.


15.9.2022 Hoitajat lähtivät tammikuussa työtaisteluun historiallisen suurilla panoksilla – näin kuukausia kestänyt vääntö eteni

Hoitajien palkkaneuvottelut ovat olleet mutkikkaammat kuin koskaan. Yhdeksän kuukauden työtaisteluun on mahtunut monenlaisia vaiheita.


30.8.2022 Satojen vuorojen peruuntumiseen johtaneeseen bussisotkuun paljastuu uusia syitä: taustalla huonoa johtamista ja hätäinen järjestelmämuutos

Tampereen seudulla poikkeuksellisen bussisotkun keskellä olevan linja-autoyhtiön entinen omistaja jätti noudattamatta kuljettajien työehtosopimukseen tullutta muutosta. Uusi omistaja taas valmistautui huonosti toiminnan jatkamiseen.


22.8.2022 Tehy ja SuPer ovat antaneet lakkovaroituksen Helsingin kaupungin eteläiseen kotihoitoyksikköön

Lakkovaroituksen lisäksi hoitajaliitot julistivat hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon lakkovaroituskohteisiin. Aiemmin lakkovaroitus on annettu Kanta-Hämeeseen ja Varsinais-Suomeen.


10.8.2022 Teknologiateolisuus tyrmää sosiaalivakuutusmaksujen palauttamisen työnantajien maksettavaksi

Teknologiateollisuus torjuu myös veronkevennysten ja palkkaratkaisujen kytkemisen toisiinsa.


10.8.2022 Teollisuusliiton Riku Aalto torjuu veronkevennykset ja vaatii maksusiirtoja palkansaajilta työnantajalle: "Emme halua ostaa omia palkankorotuksiamme"


05.8.2022 Sadat kesätyöläiset ottavat yhteyttä ammattiliittoihin – PAMin aluepäällikön mukaan osa työnantajista sumuttaa nuoria tahallaan

Nuorten työsopimuksia voidaan yrittää naamioida joksikin muuksi, työnantajan velvollisuuksien kiertämiseksi.


21.7.2022 Maaseudun töissä poljetaan usein ulkomaalaisten palkkaa ja työehtoja – työntekijät itse pyytävät toisinaan tehdä työtä vuorotta

Maatalouden ulkomaiset työntekijät tekevät monesti työtä alipalkalla ja ilman lisiä, Teollisuusliitto sanoo. Työnantajapuolen mukaan tietämättömyyttä työehdoista on, ja työntekijät itse pyytävät pitkää päivää.


11.7.2022 Moni isä saa äitiä vähemmän palkkaa, kun jää kotiin lapsen kanssa – Yksityisen sektorin palkansaajaliitot: perhevapaauudistus uhkaa vesittyä

Yksityisen sektorin palkansaajaliitot haluavat pidentää ei-synnyttävän vanhemman eli useimmiten isän palkallista vanhempainvapaata työehtosopimuksissa. Työnantajapuoli pitää uudistusta kalliina.


30.6.2022 Korkein oikeus: Työsopimuksella sovittua työaikaa voitiin pidentää kiky-tunneilla

Aiemmat oikeusasteet olivat määränneet työnantajan maksamaan työntekijälle lisätunneista. KKO hylkäsi työntekijän kanteen.


23.6.2022 Yksityiselle sosiaalipalvelualalle neuvottelutulos: liitot käsittelevät esityksen ensi viikolla

Liittojen julistama ylityö -ja vuoronvaihtokielto päättyi neuvottelutuloksen myötä.


16.6.2022 Finnair hävisi riidan päivärahoista lentäjien ja matkustamohenkilökunnan kanssa – sai sakot

Työtuomioistuin katsoo, että yhtiö muutti päivärahojen maksamista työehtosopimusten vastaisesti.


09.6.2022 Teollisuus tyrmistyi kunta-alan palkankorotuksista: "Voi alkaa kilpahuuto ja puhutaan pian 10 prosentin korotuksista teollisuudessa"

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien mukaan kunta-alan palkkasovussa on kyse ratkaisusta, jota ei olisi pitänyt tehdä. Järjestöt pelkäävät palkkakilpailua, jolla voisi olla huonoja seurauksia taloudelle.


09.6.2022 Ylen laskuri näyttää, kuinka opettaja, sosiaalityöntekijä ja moni muu tienaa jatkossa

Laajojen työtaistelujen jälkeen kunta-alan neuvottelusopu syntyi 300 000 työntekijälle. Hoitajaliitot Tehy ja Super jäivät sovun ulkopuolelle, mutta palkankorotukset ulotetaan myös niiden jäseniin.


09.6.2022 Kunta-alan lakossa ollut kertoo, kannattiko taistella: sopimuksen pieni kirjaus merkitsee, että myös Tampereella saadaan lomaraha

Kunta-alan työntekijät saavat sopimuksen myötä palkkoihinsa kahden prosentin yleiskorotuksen kesäkuussa. Perhepäivähoitajat taasen siirtyvät kuukausipalkkaisiksi.


08.6.2022 Kunta-alan pitkä työkiista päättyy – JHL hyväksyi neuvottelutuloksen

Sopimusten sisällöstä kerrotaan myöhemmin tänään.


06.6.2022 Kiista ylityökorvauksista johti kuskipulaan ja toistuviin ratikka- ja metrovuorojen peruutuksiin – nyt tunnelin päässä näkyy valoa

Kymmenet kuljettajat ovat jättäneet työnsä kevään aikana eikä uusia ole saatu tilalle. Kaupunkiliikenne kuitenkin lupailee tilanteen kohenemista.


06.6.2022 Kunta-ala ja opettajat pääsivät neuvottelutulokseen

Neuvottelutulos siirtyy seuraavaksi ammattijärjestöjen hallinnoille käsiteltäväksi. Sopu ei koske sote-alan eli Tehyn ja Superin sopimuksia.


02.6.2022 Tiukat vaitiolovelvoitteet huolestuttavat kesätyöntekijöitä – näyttäisivät lisääntyneen, sanotaan Kesäduunari-infosta

Vaitiolovaatimusten lisääntymistä tai tiukentumista ei ole pistetty merkille työnantajapuolella ainakaan Elinkeinoelämän keskusliitossa.


31.5.2022 STTK:n pääekonomisti vaatii ylimääräisiä palkankorotuksia, viiden prosentin korotus säilyttäisi ostovoiman – EVA varoittaa hintakierteestä

STTK:n Lainà sanoo, että palkansaajien tilanne on huono, elleivät palkat jousta ylöspäin. EVAn Kurronen uskoo, että sovittujen palkankorotusten päälle voi tulla tänä vuonna hyvinkin suuret lisäkorotukset.


25.5.2022 OAJ hylkäsi yksityisen opetusalan sovintoehdotuksen – puheenjohtaja: "Ehdotus oli täysi pettymys"

Sivistystyönantajat pettyi OAJ:n päätökseen hylätä sovittelijan esitys.


22.5.2022 Vihreät eivät ymmärtäneet sunnuntailisän tärkeyttä, moittii tutkija: "Tulee mieleen pariskunta, jota ahdistaa, ettei kahvila ole auki 200 metrin päässä"

Tutkija Tapio Bergholmin mukaan puolueen ehdotus sunnuntain tuplapalkan poistosta ei ollut kovin radikaali. Hän kuitenkin epäilee, olisiko sitä onnistuttu toteuttamaan.


21.5.2022 Suurimmat sairaanhoitopiirit eivät lähde rustaamaan paikallisia sopimuksia hoitajille – pelkona keskinäinen kilpailu työntekijöistä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmoitti haluavansa paikallisen sopimuksen suoraan hoitajaliittojen kanssa. Sairaanhoitopiireistä kerrotaan Ylelle, että laajempaa intoa vastaaviin irtiottoihin ei ole.


19.5.2022 SAK:n Eloranta: Nykymallilla ei paranneta heikkoja palkkoja – STTK:n Palola haluaa työmarkkinoille "turvatakuut"

Eloranta roimi "työnantajavetoista palkkakoordinaatiota" ja Palola hajautettua sopimismallia, joka ei ole hänen mukaansa edullinen, kun kriisi kohtaa.