Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Tältä sivulta tuoreimmat uutiset työehtosopimuksista. Uutiset tulevat RSS-syötteenä Yleisradiolta.

22.3.2023 Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkaa ensi yönä – näin lakko vaikuttaa

Siivoojat ja kiinteistönhoitajat aloittavat ensi yönä kaksipäiväisen lakon. Lakon piirissä olisi 25 000 työntekijää.


16.3.2023 Veturimiesten työriitaan etsitään ratkaisua viikonlopun aikana – katso miten mahdollinen junalakko vaikuttaisi sinuun

Junalakko uhkaa alkaa maanantaina. Lakko pysäyttäisi junaliikenteen.


15.3.2023 Kiinteistöpalvelualan työriitaan on annettu sovintoehdotus – lakko uhkaa huomenna

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat vastaavat ehdotukseen keskiviikkona kello 19.


04.3.2023 Bussilakko ei tuonut kuljettajien työoloihin selkeitä parannuksia – vessataukojen järjestelyyn perustettiin työryhmä

Linja-autonkuljettajien keskuudessa neuvottelutulos herätti pettyneitä reaktioita, mutta ymmärrystäkin löytyy.


03.3.2023 Tampereen ratikan kuljettajat saavat lisää palkkaa ja vanhempainvapaapäiviä – parannukset voivat helpottaa kuljettajapulaa

Muun muassa raitiovaunujen ja metrojen kuljettajia koskeva uusi työehtosopimus lupaa lisää palkkaa ja vanhempainvapaapäiviä. Uusien, parempien ehtojen uskotaan parantavan henkilöstön pysyvyyttä.


02.3.2023 Analyysi: Ahtaajien työehtosopimuksesta tuli sopimus, josta osapuolet vetävät omat tulkintansa

Työnantajien mukaan ahtaajien työehtosopimus noudattelee yleistä linjaa, AKT:n mukaan puolestaan ei, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.


01.3.2023 Työntekijä taisteli Finnairia vastaan ja voitti – valtionyhtiö voi joutua maksamaan muillekin irtisanotuille

Finnairin olisi pitänyt maksaa koronapandemiassa irtisanotuille lomarahat työehtosopimuksen mukaan, työtuomioistuin päätti.


27.2.2023 Jättityömaa sulkee portin yrityksiltä, jotka eivät noudata työehtoja – viisi erikoisosaajaa ei jaksanut odottaa palkkoja, vaan irtisanoutui

Kemin tehdastyömaan portti on suljettu yhteensä 18 yritykseltä, jotka eivät noudattaneet työlainsäädäntöä. Isoimmat ongelmat liittyvät palkanmaksuun. Esimerkiksi ylitöistä ei ole maksettu tarpeeksi.


22.2.2023 Analyysi: Vientivetoinen työmarkkinamalli ei katoa Suomesta, vaikka AKT saisi muita korkeammat palkankorotukset

Työnantajat jatkavat neuvotteluiden koordinointia ja sovittelija palkankorotustoiveiden hillitsemistä myös jatkossa, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.


17.2.2023 Lakot uhkaavat junaliikennettä kesken talvilomakauden – maaliskuulle annetut lakkovaroitukset koskisivat kuljettajia ja liikenteenohjaajia

JHL ja RAU ilmoittivat perjantaina rautatiealaa uhkaavista lakoista, joiden piirissä on suuri osa raideliikenteen työntekijöistä.


15.2.2023 Analyysi: AKT hakee muita vientialoja kovempia palkankorotuksia, eikä sovittelija sellaista anna

Satamia koskeva sovintoesitys näyttää jäävän palkankorotuksissa päänavaussopimuksesta jälkeen, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.


14.2.2023 Postipaketit jumissa, kauppojen hedelmähyllyt tyhjinä – näin kuljetusalan lakot vaikuttavat toteutuessaan sinun elämääsi

AKT aloittaa lakon keskiviikkona aamukuudelta, jollei sopua synny sitä ennen. PAU eli postiala menisi tukilakkoon torstain vastaisena yönä, jotta AKT:n sopimusneuvottelut nopeutuisivat.


13.2.2023 Pienipalkkaiset työntekijät voittivat kaupan alan työehtosovussa – PAMin Rönni-Sällinen: “Tämä ei korvaa kaikkea ostovoiman heikentymistä”

Euromääräinen palkankorotus nostaa pienipalkkaisten palkkoja suhteellisesti enemmän kuin isotuloisten työntekijöiden.


11.2.2023 Nyt puhuvat pettymään joutuneet ukrainalaiset rakennustyöntekijät – osa sanoo, että he menettivät työnsä Rakennusliiton takia

Osa ukrainalaisista koki tulleensa huijatuksi. Osaa heistä harmittaa, että Rakennusliiton puuttuminen leikkasi palkkaa ja vei hyvän työn. Suurin osa kieltäytyi uudesta sopimuksesta työntekijöinä.


09.2.2023 Tämä juttu näyttää, onko sinun lähikauppasi kiinni perjantaina lakon vuoksi

Kesko on sulkenut yhden K-Citymarketin. S-ryhmän Prismoista kaksitoista on kokonaan kiinni.


08.2.2023 Taloushallintoalalle syntyi neuvottelutulos – perjantaina alkavaksi kaavailtu lakko voi peruuntua

Taloushallintoalan lakko olisi alalla ensimmäinen koskaan.


07.2.2023 Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakko alkaa, Kemianteollisuus sopimukseen

Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakko toteutuu 8.–10. helmikuuta.


07.2.2023 Amissa maksoi liian pientä palkkaa ja jätti palkkalaskelmat antamatta – uhkasakkokaan ei saanut työsuhdeasioita kuntoon

Aluehallintoviraston tarkastaja vieraili Amissan leipomossa joulukuussa. Avi on aiemmin huomauttanut työnantajaa lukuisista puutteista työsuojeluasioissa ja perännyt niiden ratkaisemista uhkasakolla.


06.2.2023 Kuntien palkat sidottiin vientialojen sopimuksiin, ja nyt ne voivat tuoda opettajille 9 prosentin korotukset – Kuntatyönantajat: Ei ole läpihuutojuttu

Kuntatyöntekijöiden palkat on kytketty vientialojen ja kuljetusalan neuvottelemiin korotuksiin.


06.2.2023 Näin vientialojen sopimat palkankorotukset näkyisivät sinun palkkakuitissasi – kokeile Ylen laskuria

Sunnuntaina syntynyt vientialojen ja teollisuustyöntekijöiden palkkasopu heijastunee muidenkin palkkoihin, mutta monen ison alan neuvottelut ovat vielä kesken.


03.2.2023 Rikostutkinnat olivat viimeinen pisara: marja-alan erikoisasema pois, thaipoimijoista tehdään työntekijöitä

TEM haluaa, että thaimaalaisten marjanpoimijoiden asema olisi samanlainen kuin kausityöluvalla marjatiloilla työskentelevillä ulkomaalaisilla.


02.2.2023 Pääurakoitsija kieltää kevytyrittäjyyden Sulkavuoren työmaalla – ukrainalaiset palkataan työsuhteisiin

Rakennusliitto syytti Tampereen isoa rakennusurakkaa ukrainalaisten työntekijöiden hyväksikäytöstä.


02.2.2023 ”Päänavaajan rooli” on äärettömän haastava, kuvailee Teollisuusliitto palkkaneuvotteluita

Tuhannet teollisuuden työntekijät jäivät keskiviikkona pois töistä. Lisää lakkoja on myös muille aloille on luvassa lähiviikkoina, ellei vientialoille saada palkkaratkaisuja.


01.2.2023 Näissä työpaikoissa työntekijät ovat nyt lakossa

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden ensimmäinen kolmipäiväinen lakko alkaa tänään keskiviikkona. Katso jutusta, missä lakkoillaan nyt.


31.1.2023 Kaikki K-Citymarketit, Prismat ja Lidlin myymälät voivat mennä kiinni helmikuun puolivälissä, jos sopua ei ala löytyä

Muista työntekijäliitoista Teollisuusliiton lakko alkaa huomenna keskiviikkona. Myös useat muut liitot ovat ilmoittaneet työnseurauksista seuraavien kahden viikon ajalle.


31.1.2023 Teollisuuden lakot alkavat keskiviikkona – kaupan alalle annettiin satoja myymälöitä koskeva uusi lakkovaroitus

Ensimmäiset lakot koskevat sekä teknologiateollisuutta että kemianteollisuutta. Palvelualojen työntekijäliitto uhkaa lakolla kaikkia K-Citymarketteja, Prismoja ja Lidlejä helmikuun puolivälissä.


27.1.2023 Teollisuusliitto hylkäsi sovintoesityksen, 6 prosenttia kahdessa vuodessa ei riittänyt

Työnantajapuoli olisi hyväksynyt ehdotuksen. Sovittelu jatkuu myöhemmin sovittavana aikana, kertoo valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.


26.1.2023 Teknologiateollisuuden palkkariitaan sovintoesitys – sopu voisi estää lakkotalven

Valtakunnansovittelija on antanut sovintoesityksen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien työehtokiistaan. Osapuolten on vastattava esitykseen perjantaiaamuna.


24.1.2023 Lakko uhkaa Prismoja ja Citymarketeja eri puolilla Suomea – katso, onko oma lähikauppasi listalla

Kaupan alan mahdollinen lakko alkaa parin viikon päästä. Aluksi lakko koskisi 25 varastoa, sen jälkeen lakon piirissä olisi 160 kauppaa.


22.1.2023 PAM uhkaa kaupan alan lakolla, jotta työehtosopimusneuvotteluihin saataisiin vauhtia – tavoitteena 200 euron palkankorotukset

Lakkovaroitus koskee noin 20 000 työntekijää 185:ssä eri toimipaikassa. Lakot alkavat maanantaina 6. helmikuuta, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei päästä yhteisymmärrykseen.