sijainen

  • Olen omasta koulunkäynninohjaajan työstäni virkavapaalla kevätlukukauden ajan hoitaakseni yhtä kouluni luokanopettajan sijaisuutta. Sijaisuus on vain "kouluajalle" eli päättyy opetuksen päättyessä 3.6.2023. Olen vakituisessa työsuhteessa kaupungilla ja lomia on kertynyt normaalisti joulukuuhun asti.

    Miten käy lomieni?

    Opettajille ei kerry varsinaisia lomapäiviä, joten oletin ettei minulle vain kerry lomapäiviä sijaisuuden ajalta. Toisin sanoen lomapäiväsaldoni "jäätyisi" nykyiseen tilaansa ja kun sijaisuus on ohi (ja virkavapaani on ohi), voin käyttää huhti-joulukuun ajalta vuonna 2022 ansaitsemani  lomat normaalisti kesällä. Törmäsin kuitenkin KVTES:ta selatessani tähän:

    21 § Opettajan sijaisena toimivan vuosiloma - Viranhaltijalta/työntekijältä, jolla on oikeus vuosilomaan ja joka on virka-/ työvapaalla hoitaakseen saman työnantajan palveluksessa opettajan tehtävää, johon ei kuulu oikeutta vuosilomaan, vähennetään sijaisuusaikaan sisältyvä laskennallisen vuosiloman aika hänen edellisenä lomanmääräytymisvuotena ansaitsemastaan vuosilomasta.

    Tarkoittaako tämä siis sitä, mitä alun perin ajattelin, vai tarkoittaako tämä sitä, että MENETÄN jo ansaitsemiani lomapäiviä sijaisuuden takia?

  • Hei!

    Jos oman työni ohella sijaistan esimiestäni lyhyissä pätkissä, olenko oikeutettu korvaukseen? Esim. vuosilomansijaosuudet on pätkitty niin, ettei yhtenäistä 14 vrk:n sijaisuutta synny.

    1. Olen sijaistanut yhteensä kaksi vuotta kys työpaikassa ja nyt kollega jää pois opintovapaille. Olen tapaturman takia sairaslomalla (3vko) mutta työkuntoinen ennen pitkän sijaisuuden alkamista (viikon päästä) . Minulle ei tarjota sitä suoraan vaan sanotaan että en ole työkuntoinen. Ulkopuolisia haastatellaan ja kun nostin asiaa esille syrjintänä minutkin pyydettiin haastatteluun. Voiko näin toimia? 
  • Olin sijaisena ryhmäperhepäivähoitajana 3-14.4.23 vakituisen hoitajan loman ajan ja tuoksi ajaksi minua myös pyydettiin. 14.4 oli posti tuonut työsopimukset . Eka ajalle 3-6.4 ja toinen 11-14.4. Voiko sijaisten sopimukset pätkiä niin, että rajataan ulkopuolelle arkipyhät, joita tuolle 3-14.4. ajalla oli siis 2? 

    Samaiseen paikkaan minua pyydettiin myös 27-30.12.22. Sain ajalle työvuorot WhatsUpissa, työsopimusta ei keritty tekemään. Kahden päivän työt peruttiin vielä samana päivänä, kun sain työvuorolistan ja loput kahden päivän päästä. Onko ihan laillista?

  • Olen työskennellyt eräässä sairaanhoitopiirissä sijaisena 9v ajan erityistehtävissä, joissa työskentely edellyttää useiden täydentävien koulutusten tekemistä ja pitkää perehdytystä. Sijaisia ei siis voi ottaa töihin ihan hyllyltä ja perustutkinnon jälkeen. Nyt SHP:n johto ilmoittaa, etteivät he enää aio tarjota minulle sijaisuuksia. Perusteluina on ilmeisesti se, etten ole SHP:lla työsuhteessa ja asun kauempana.

    Onko tämä laillista? Mikäli jollekin toiselle, vähemmän pätevälle sijaiselle tarjotaan vuoroja, onko tätä mahdollisuus riitauttaa kuten esim. vakituiseen työsuhteeseen valittaessa? Mikäli esim. lääkäreitä palkataan lyhyisiin työsuhteisiin kauempaa, täyttyykö yhdenvertaisuuslain pykälät?

  • Käytetäänkö ammattikoulun yhteisten aineiden sivutoiminen opettajan palkkaan samaa laskukaavaa kuin peruskoulun ja lukion? Voisiko sen laskukaavan saada näkyviin?

  • Mikäli avustaja sijaistaa hoitajaa esimerkiksi kahden sairaslomapäivän takia, tulisiko avustajalle tehdä hoitajan työsopimus ja tällä tavalla hän saisi hoitajan palkkaa? 

    Toinen esimerkki:

    Jos etukäteen on tiedossa että vastuullisten aikuisten määrä suhteessa lapsiin ei täyty iltapäivällä kahden tunnin ajalta, voidaanko avustaja velvoittaa olemaan vastuullinen ilman erillistä työsopimusta? Tulisiko tällainen tilanne näkyä jotenkin työvuorolissa. Vai voiko avustajalle tehdä parin tunnin hoitajan sopimusta vai tulisiko koko päivälle tehdä hoitajan sopimus?

  • Minulla on vakituinen työ kunnalla täysillä tunnelilla(38.25). Voinko tehdä sijaisuuksia toisessa yksikössä? Eli jos olen esim koulun puolella töissä voiko tehdä vakan puolella?

  • Aloitin tammikuussa sijaisuuden päiväkodissa ja puheeseen jäi esimiehen kanssa, että kertyneet lomat voi joko pitää tai saada rahana. Työsuhde loppuu kesäkuun alussa. 

    Maaliskuun loppuun kertyy 5 päivää lomaa vuodelle 2023 ja vuodelle 2024 kertyy 4 päivää huhti-toukokuun ajalta. 

    Ilmaisin, että haluaisin pitää lomani ennen työsuhteen loppumista ja esimies kieltäytyi lomista, koska sijaiset on eri asia. Eikä minulle nähtävästi saataisi loman ajalle sijaista. Voiko esimies kieltää tällä perusteella lomien myöntämisen? 

    Lomakausihan alkaa 2.5 ja ennättäisin pitää lomani ennen työsuhteen loppumista. Ja mikäli jatkaisin sijaisuuksia kyseisessä päiväkodissa niin voiko olla, että en saisi pitää mitään kertyneitä lomiani.