yhdenvertaisuus

    1. Olen sijaistanut yhteensä kaksi vuotta kys työpaikassa ja nyt kollega jää pois opintovapaille. Olen tapaturman takia sairaslomalla (3vko) mutta työkuntoinen ennen pitkän sijaisuuden alkamista (viikon päästä) . Minulle ei tarjota sitä suoraan vaan sanotaan että en ole työkuntoinen. Ulkopuolisia haastatellaan ja kun nostin asiaa esille syrjintänä minutkin pyydettiin haastatteluun. Voiko näin toimia? 
  • Olen työskennellyt eräässä sairaanhoitopiirissä sijaisena 9v ajan erityistehtävissä, joissa työskentely edellyttää useiden täydentävien koulutusten tekemistä ja pitkää perehdytystä. Sijaisia ei siis voi ottaa töihin ihan hyllyltä ja perustutkinnon jälkeen. Nyt SHP:n johto ilmoittaa, etteivät he enää aio tarjota minulle sijaisuuksia. Perusteluina on ilmeisesti se, etten ole SHP:lla työsuhteessa ja asun kauempana.

    Onko tämä laillista? Mikäli jollekin toiselle, vähemmän pätevälle sijaiselle tarjotaan vuoroja, onko tätä mahdollisuus riitauttaa kuten esim. vakituiseen työsuhteeseen valittaessa? Mikäli esim. lääkäreitä palkataan lyhyisiin työsuhteisiin kauempaa, täyttyykö yhdenvertaisuuslain pykälät?

  • Aloitin tammikuussa sijaisuuden päiväkodissa ja puheeseen jäi esimiehen kanssa, että kertyneet lomat voi joko pitää tai saada rahana. Työsuhde loppuu kesäkuun alussa. 

    Maaliskuun loppuun kertyy 5 päivää lomaa vuodelle 2023 ja vuodelle 2024 kertyy 4 päivää huhti-toukokuun ajalta. 

    Ilmaisin, että haluaisin pitää lomani ennen työsuhteen loppumista ja esimies kieltäytyi lomista, koska sijaiset on eri asia. Eikä minulle nähtävästi saataisi loman ajalle sijaista. Voiko esimies kieltää tällä perusteella lomien myöntämisen? 

    Lomakausihan alkaa 2.5 ja ennättäisin pitää lomani ennen työsuhteen loppumista. Ja mikäli jatkaisin sijaisuuksia kyseisessä päiväkodissa niin voiko olla, että en saisi pitää mitään kertyneitä lomiani.