Ristiriitoja TES:n määräyksissä?

1.11K lukukertaaVuosilomavuosiloma vuosilomalaki

Hei,

työehtosopimuksen neljännen luvun, ensimmäisen pykälän toisen momentin mukaan TES:n määräykset ”korvaavat vuosilomalain säännökset, jollei jäljempänä tässä määräyksessä tai tässä luvussa ole erikseen toisin määrätty.” Myöhemmin saman luvun viidennen pykälän kolmannessa momentissa todetaan, että ”Viranhaltijan/työntekijän vuosiloman pituus on aina vähintään vuosilomalain mukainen.” Kuitenkin 5 §:n 2. momentin 3. kohdan taulukon mukaan vuosilomapäiviä kertyy vähemmän kuin mitä vuosilomalaissa on määrätty. Eivätkö nämä määräykset ole ristiriidassa keskenään?

Lilli vastasi kysymykseen 4.5.2024
Lisää kommentti
0
Kati (vieras) 0 Kommentti

@Lilli

KVTES:ssa viikon loma kuluttaa 5 lomapäivää, mutta vuosilomalain mukaan niitä kuluisi 6. Esim. jos KVTES:n 7 päivän loma alkaa maanantaina, niin 7 lomapäivää on 1ma, 2ti, 3ke, 4to, 5pe, 6ma ja 7ti. Vuosilomalain mukaiset 8 lomapäivää olisivat 1ma, 2ti, 3ke, 4to, 5pe, 6la, 7ma ja 8ti. Yhtä pitkät lomat, koska KVTES:ssa lomat lasketaan työpäivänä ma-pe, mutta vuosiomalain mukaan arkipäivinä ma-la.

Jos saisit lomakorvauksen noista pitämättä jäävistä lomapäivistä ja palkkasi olisi 2000 €/kk, niin KVTES:n mukaan se olisi 7*2000/20,83=672,11 mutta vuosilomalain mukaan 8*2000/25=640,00

Ylläpito julkaisi viestin 4.5.2024
Lisää kommentti
0
Lilli (vieras) 0 Kommentti

Hei, kuten itsekin toteat, ”Lisäksi 5 § 3 mom. takaa, että viranhaltijan/työntekijän vuosiloman pituus on aina vähintään vuosilomalain mukainen.”

Kuitenkin taulukon mukaiset lomat ovat vuosilomalain mukaisia lomia lyhyempiä. Esimerkiksi itse olen aloittanut työt KVTES:n alaisuudessa marraskuussa 2023, joten vuosilomalain mukaan lomapäiviä olisi pitänyt kertyä 8, mutta TES:n taulukon mukaan vain 7.

Ylläpito julkaisi viestin 4.5.2024
Lisää kommentti
0
Kati (vieras) 0 Kommentti

Minun mielestä noissa pykälissä ei ole ristiriitaa. 1 §:n 1 momentissa määrätään, mitä vuosilomalain pykäliä sovelletaan kunta-alan vuosilomiin. Sen mukaan loman ansaintaa koskevaa vuosiomalain 5 § 1 mom. ei sovelleta, joten loman pituus määräytyy KVTES:n vuosilomaluvun 5 § 2 mom. taulukoiden mukaan. Lisäksi 5 § 3 mom. takaa, että viranhaltijan/työntekijän vuosiloman pituus on aina vähintään vuosilomalain mukainen. En nyt tässä hetkessä keksi, milloin tuo 3 momenttia olisi tarvinnut soveltaa.

KVTES:n vuosilomat ovat jo n. 25 vuotta kuluneet työpäivinä ma-pe. Sen sijaan vuosilomalain mukaiset yksityisten sopimusten lomapäivät kuluvat arkipäivinä ma-la. KVTES:n mukaan viikon oma vie 5 lomapäivää ja vuosilomalain mukainen viikon loma kuluttaa 6 lomapäivää.

Työsuhteen päättyessä pitämättä jääneistä lomapäivistä maksettavassa lomakorvauksessa on ero myös otettu huomioon. Lomapäiväkorvaus/päivä lasketaan kunta-alalla jakamalla varsinainen kk-palkka luvulla 20,83 mutta vuosilomalain jakaja on 25.

Ylläpito julkaisi viestin 3.5.2024
Lisää kommentti
Kirjoita vastauksesi.

REKISTERÖIDY PALVELUUN

Rekisteröityneet käyttäjät voivat kerryttää itselleen mainetta vastaamalla muiden kuntatyöntekijöiden kysymyksiin.

ET OLE YKSIN

Seuranasi on tällä hetkellä:

👤 74 vierasta
🙋 1 kuntatyöntekijää
🤖 90 bottia

YHTEENSÄ: 165 käyttäjää