Tervetuloa kuntatyöntekijä!

Voit jättää kysymyksiä palvelun muille käyttäjille ilman rekisteröitymistä. Kysymykset näkyvät kaikille palvelun käyttäjille. Voit käyttää kysyessäsi haluamaasi nimimerkkiä.

Huomioithan, että jos käytät omaa nimeäsi, se näkyy kaikille palvelun käyttäjille, sekä Googlen hakutuloksissa!

Toivomme, että vastaat osatessasi muiden jättämiin kysymyksiin!

Lapsi sairas -päivä

Hei! Meillä on kotona seuraava tilanne: mieheni tekee vain yötöitä ja hänen työaikansa loppuu aamulla klo 6.30. Itse teen pelkkää päivävuoroa joka ajoittuu klo 7-17 välille. Jos lapsemme sairastuvat yllättäen ja jomman kumman pitäisi hoitaa kotona, niin nykyisellä tyylillä se on mennyt siten että mieheni jää yövuoron jälkeen hoitamaan lapsia kotiin kun minä lähden töihin, koska itse en saa lapsi sairas -päivää kun mieheni on fyysisesti kotona, vaikkakin nukkumassa työvuoronsa jälkeen. Itse joutuisin aina olemaan palkattomalla tai mahdollisella lomapäivällä jos mieheni ei saisi lapsi sairas -päiviä työnantajaltaan. Pitemmillä sairaspätkillä mieheni työnantaja on onneksi ollut joustava ja antanut miehelleni sairaan lapsen hoitopäivät. Miten voi olla että tällainen epätasa-arvo on hyväksytty työehtosopimukseen? Yötyöläiselläkin on oikeus (ja velvollisuus) säännölliseen lepoaikaan työvuoron jälkeen, mikä ei millään muotoa toteudu tällä käytännöllä. Saati miten toteutuu lapsen oikeus turvalliseen hoitoon kun hoitavan vanhemman väsynyt olo on verrattavissa lievään humalatilaan?
Kysymyksen lähetti aihealueelle Sopimukset 5 vuotta sitten
HKP84
Kysytty

Tehy-lehdestä löytyy vastaus. Voiko puoliso hoitaa sairasta lasta yövuoroni jälkeen? Tehyn lakimies Riikka Patoharju vastaa Tehy- lehdessä kysymykseen; Teen pelkkää yövuoroa, mutta puolisoni tekee sekä aamua että iltaa. Voiko puoliso jäädä hoitamaan sairasta lasta, jotta voisin nukkua yövuoron jälkeen? En ehdi yö­vuorosta ­kotiin ennen kuin puolison pitää lähteä töihin. Hän taas ei ehdi iltavuorosta ennen kuin minun pitää lähteä. Käytäntö on tässä yövuoron jälkeisessä tilanteessa huono. Yövuorosta palaavan pitää valitettavasti jaksaa hoitaa sairasta lasta työvuoron jälkeen. Sääntö on, että kaksi vanhempaa ei voi olla samaan aikaan kotona hoitamassa sairastunutta lasta. Sen sijaan vaihtoaikaan – kun toinen on vasta palaamassa työstä ja toisen pitää lähteä töihin – voi käyttää tilapäistä hoitovapaata. Tilapäisen hoitovapaan tiukka käytäntö aiheuttaa ongelmia jaksamisessa ja sitä kautta potilasturvallisuudessa. Asia on ollut esillä useissa työehtosopimusneuvotteluissa. Kuntatyönantaja ei ole kuitenkaan ollut valmis parantamaan käytäntöä tai sille on asetettu neuvotteluissa liian kallis hinta. Jos et koe olevasi työkykyinen unettomuuden tai väsymyksen vuoksi, hakeudu työterveyshuoltoon. Terveyden­huollon ammattihenkilö tekee arvion työkyvystäsi ja mahdollisesta sairausloman tarpeesta. Julkaistu Tehy-lehdessä 3/2017
kurre
Vastattu